In ons centrum zijn Monique van den Berg, Lucia van Veen en Jeske Meinema werkzaam als praktijkondersteuner (POH). Zeker als u een chronische ziekte, zoals diabetes mellitus of COPD heeft, zult u hen ontmoeten.
Na overleg met uw huisarts kunt u bij hen terecht voor:
- Diabetesspreekuur: Suikerziekte is een chronische ziekte. Het is gebruikelijk dat u viermaal per jaar de praktijk bezoekt voor controle. Driemaal komt u bij de praktijkondersteuner (of assistente) en eenmaal bij de huisarts.
- COPD spreekuur: COPD is een chronische longziekte, waardoor u ernstig beperkt kunt zijn. Het is een chronische ziekte, die helaas in ernst kan toenemen. Daarom wordt u gezien door de praktijkondersteuner. Zijn controleert jaarlijks de longfunctie. Afhankelijk van uw klachten komt u vaker en wordt in overleg met de huisarts het beleid bepaald.
- Stop met Roken spreekuur: Roken is een belangrijke risicofactor voor meerdere ziekten, zoals hartenvaatziekten en kanker. Tevens is het een voor velen een plezierige verslaving, zodat stoppen met roken niet haalbaar lijkt. De praktijkondersteuner begeleidt u bij het stoppen met roken. Ze inventariseert de valkuilen, uw motivatie, beoordeelt of medicatie nodig is en helpt u de periode van stoppen door.
- CVRM spreekuur. CVRM staat voor cardiovasculair risicomanagement. Patiënten die behandeld worden voor hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol én patiënten die een hartinfarct of herseninfarct hebben gehad worden jaarlijks opgeroepen voor een uitgebreide check, bedoeld om het risico op een nieuw event te verlagen.
De praktijkondersteuner is ook betrokken bij het ouderenzorgproject ‘Gewoon bijzonder’. Dit project is bedoeld om in contact te komen met kwetsbare ouderen. Afhankelijk van de hulpvraag, zal de huisarts samen met andere disciplines – zoals de zorg en fysiotherapie – de zorg organiseren. Met als doel het bevorderen van het welzijn van de oudere en het streven om zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren. De huisarts is aanspreekpunt voor dit project.
De praktijkondersteuner doet verder de volgende verrichtingen, in overleg met uw huisarts:
- hartfilmpje, ECG
- meting van de longfunctie
- 24 uursbloeddrukmeting
- teledermatologie
- MMSE, een test om evt. geheugenverlies vast te stellen