Afgelopen weken zijn hectisch geweest. Door de corona uitbraak werd het leven stilgelegd. Het raakt ons allemaal. Ook de praktijk. We richtten ons op de noodzakelijke zorg, rekening houdend met het welzijn van de patiënten en onze medewerkers. De praktijkorganisatie werd omgegooid. Onderscheid wordt gemaakt tussen de schone en de vieze praktijk. De uitdrukking vies is niet echt gelukkig, maar duidt op de strikte beschermingsmaatregelen die we treffen om besmetting met corona te voorkomen. De vieze praktijk doen we in pak. We dragen weer de witte jas. Beschermen is immers beter dan genezen! Vanaf circa 15.00 uur doet één van de dokters een spreekuur voor patiënten die gezien moeten worden met luchtwegklachten. Bij milde klachten kunnen we het doorgaans telefonisch af.
De spreekuren ’s morgens en begin van de middag vallen onder de schone praktijk. Dan doen we gewoon spreekuur. Voor reguliere zorg. Aangezien we waken voor overvolle wachtkamers hebben we de spreekuurplaatsen meer verspreid en richten we ons op nodige zorg. De doktersassistente doet de triage en schat in of iemand gezien moet worden. Het is belangrijk dat u niet onnodig wacht met ons te bellen. Het kan niet zo zijn dat patiënten schade oplopen door uitstel om welke reden ook. Er is meer dan corona. Neem dus gerust contact op als u de huisarts nodig heeft. Wij zijn er voor u!
Dat geldt ook de praktijkondersteuners. De POHGGZ zijn er voor mensen met psychische klachten. Zij doen de gesprekken telefonisch. Dat blijkt naar tevredenheid te verlopen. Ook de Praktijkondersteuners voor de chronische zorg, zoals diabetes, COPD, hart- en vaatziekten en ouderenzorg, doen veel telefonisch. Zij beheren hun eigen spreekuren en nemen proactief contact op met de patiënt. Maar mocht u een vraag hebben voor ze of het idee hebben dat u gezien moet worden voor een controle, neem dan contact op met de praktijk.
Komende tijd zal steeds meer duidelijk worden welke impact de corona uitbraak krijgt op het dagelijks leven. We veranderen mee. Maar wel met een duidelijke constante. Hoe dan ook blijven we eerste aanspreekpunt bij (medische) klachten. Zorg dichtbij, zorg door de tijden heen, zorg met het hart. Samen werken aan gezondheid!